linje.gif (908 bytes)

Familjen

linje.gif (908 bytes)
Till Aktiva Länkens startsida
  Till startsida

 

Johan Liljenberg överläkare vid alkoholkliniken på Huddinge sjukhus:

Alkoholisten ser inte hur mycket familjen är indragen i missbruket. Om man räknar med att 10 procent av alla män och 5 procent av kvinnorna har alkoholproblem. Är det tre till fyra nära berörda kring varje alkoholiserad person, så utgör det nära 30 procent av befolkningen som är sjuka eller intensivt berörda. Det är nära 10 procent av barnen – det vill säga 2-3 barn i varje klass.

Att se någon förändras. Se den man älskat ha glasartad blick, fjärrskådande ögon, snubbla slå omkull blomkrukor, går med bredspårig hälgång, och lyfta fötterna lite högt, som om att gå genom snö – och tror ingen ser det. Han kan vara förfallen, svettig, hårtesttarna åt alla håll, slipsen på sned – själv ser han inte det utan i spegeln ser han en stram man.

Bli lurad. Hon som kommer hem med matkassarna och känner lukten. Doften som fyller henne med vånda och plåga. Först super han, blir sjuk, och sedan brist på pengar. Det blir en plågans tid, och barnen kommer att må dåligt. Han hävdar att han inte har druckit – "har du hittat nåt, va"?

– Han gråter och kollar läget manipulativt. Hon blir osäker. "Jag har inte druckit, tro mig för vår kärleks skull, det som luktar är äpple"

Vanligt är att hustrun tror att det är henne det är fel på. Han säger att hon är överkänslig för att hennes pappa varit alkis, eller till och med anklagar henne för att han dricker – kan vara riktigt elak: "Se dig själv i spegeln så fattar du varför jag dricker". Elakheten syftar till att ge henne skuldkänslor, att utnyttja den svagaste punkten – kanske för att få sympati någonstans, till exempel hos barnen. Det ungarna ser är inte att han är elak, utan de ser mamma på morgonen när hon skäller.

Hon blir sorgsen och villrådig av att bli lurad gång på gång. Det hon kan säga är att:

"Du får säga och tycka vad du vill, för jag vet vad som är sanning". Det är med kunskap hon kan vaccinera sig mot vånda och självanklagelse.

Alla små saker – som skapar osäkerhet. Som att fundera över var han är. Eller osäkerheten när man ska få gäster hemma och hur det kommer att gå. Många kvinnor känner skam och skuld samt skäms. De tror att de är dåliga mödrar eller okvinnliga. Men det är okunnighet.

Johan Liljenbergs råd: Försök inte böna och be. Ta inte ansvar. Vägra vara offer, som ordnar och torkar upp. Låt honom ta ansvaret. Om chefen ringer så ljug inte om förkylning, utan ge honom luren, och säg att det är hans chef. Tänk mer på dig själv.

Vägra vara möjliggörare – den som lånar pengar eller handlar åt honom. Skydda honom inte från följderna av hans eget supande. Förklara att du sörjer om han super ihjäl sig, men att han måste styra det själv. Att det är hans ansvar.

Barnen. Många barn som växer upp under eländiga förhållanden kan trots det ändå bli lyckliga. Om de i början på sitt liv haft en harmoni, och känt det som alla barn behöver känna att "jag duger som jag är" och "jag är ganska bra".

Men annars växer många barn till alkoholister upp i en miljö som känslomässigt är annorlunda. De kan inte lita på hur det är hemma när de kommer hem, utan måste ta reda på det – är pappa härsken och full? Normala känslor är inte välkomna, och de riskerar ett "plattare" känsloliv. Ofta får de mer skuldkänslor som vuxna, fast de blivit illa behandlade som när pappa lovat en cykel och kommer hem med en spritpåse. Barnen laddar upp sin ilska inom sig och när de försöker uttrycka sina aggressioner får de mer skuldkänslor

De får frusna känslor. Känn inte , tala inte, lita inte på någon. De lär sig att inte säga sanningen, att inte lita på andra, och att inte berätta. De vänjer sig tidigt vid att var till lags, till exempel att var glittrande glada eller försvinna undan. De får ofta låg självkänsla, känner sig mindre värda och behöver godkännande.

Barnen tror ofta att de är ensamma, och unika i sin situation, att inga andra barn har det så här. Därför kan det vara klokt att visa ungar i skolklass filmer där de får tillfälle känna igen sig.

Ungarna är ofta mycket duktiga. De kan vara mamma åt sin mamma och komma ihåg räkningar och annat. Två av de tre senaste presidenterna i USA har varit alkoholistbarn. Johan Liljenberg menar att det finns fem viktiga budskap till barnen:

  1. Det är inte ditt fel att mamma eller pappa är alkoholist. Du har inte gjort det.
  2. Du kan inte bota det.
  3. Du ska inte ens försöka, utan du kan själv behöva hjälp – tala med någon i skolan eller sök upp någon organisation. Det är naturligt att du behöver hjälp, att du har ont i magen eller liknande.
  4. Alkoholism är en sjukdom.
  5. Alkoholister kan bli bra, och ofta blir bra om de söker hjälp.

Ingemar Olsson/Fackjournalen

Fotnot: Signalerna är i stort sett samma vid kvinnlig alkoholism.

Tillbaka