Frågespalt

Till Aktiva Länkens startsida
  Till startsida

  
"Är det kört?"
(28 jan 2007)

   

Hej!

Tack för en jättebra hemsida.

Jag har en fråga om alkoholmissbruk, vilket jag tyvärr måste erkänna att jag nog har till en viss grad. Nu är det så att jag sällan eller aldrig dricker något på vardagarna och inte heller varje helg. Utan det är dom gångerna (2-3 gånger/månad) jag gör det. Jag brukar gå ut på krogen med kompisar och det slutar likadant varje gång. Ibland är det meningen att jag ska ta några öl men det blir aldrig så. (Till min flickväns stora sorg, eller före detta är det väl nu.) Det brukar sluta med att jag är kvar på krogen till kl 5 på morgonen och när jag vaknar nästa dag minns jag inte så mycket av kvällen innan. När jag väl börjar dricka så kan jag inte sluta. Jag bryr mig inte om någontíng även om jag lovat något annat. Minnesluckor får jag nästan varje gång jag dricker. 

Läser på er hemsida om olika tecken till alkoholism och känner jag igen mig på många punkter, ökad tolerans, minnesluckor, lättväckt alkoholbegär och kontrollförlust. Återställare tar jag nästan aldrig, men dom gångerna jag gör det tycker jag det är en fantastisk känsla. Det sker bara under ledighet annars hade jag aldrig orkat jobba, ett jobb som jag sköter.

Jag inser att jag har problem men har inte det "suget" att jag måste dricka oftare. Har bestämt mig många gångar att jag inte ska bli så full men blir det oftast ändå. Finns det någon hjälp att få för mitt problem och i så fall vart? Kan man få hjälp att "lära" sig hantera alkohol eller måste man sluta helt? Eller är det så att man inte har lärt sig det på 37 år så är det kört.. Jag bor i Göteborg.

Tacksam för svar

 
Svar från Bengt 
 

Hej

Det är trevligt att du uppskattar vår hemsida.

Ditt problem känner jag igen. Det är så det börjar för oss som fastnar i ett missbruk. Du klarar dig utan återställare för det mesta, men den dagen kommer då du inte kan stå emot och du tar dig en återställare för att komma igång.

För övrigt visar du alla tecken på att du är farligt ute och har anlag för sjukdomen alkoholism.

Det fina i ”kråksången” är att du har förstått att du har ett problem och insett konsekvenserna av vad som händer när du dricker alkohol. I dagsläget är det inte du som styr och bestämmer utan det är alkoholen som har kommandot när du dricker.

Du skall absolut söka hjälp för ju tidigare du gör det ju mer lidande slipper du. Jag anser att du helt och hållet skall avstå från att dricka alkohol. Det låter hårt, och det tycker vi alla i början men efter ett tag förstår man och känner hur mycket bättre man mår. Att slippa ångesten, att inte minnas var man vart eller gjort kompenserar längtan efter att få ta sig en krogsväng.

 Du får mycket roligare utan alkohol, och kan på ett tryggare sätt skaffa dig ett förhållande, för ingen står ut att bo ihop med en missbrukare. Du kan ju tänka dig själv, om du skulle bo ihop med en tjej som dricker som du. Skulle du acceptera det?

Hälsningar och lycka till

Bengt

Här kommer några tips där du kan söka hjälp och stöd:

I telefonkatalogens rosa sidor hittar du :

Länkföreningar och (AA) anonyma Alkoholister

Centrummottagningen, öppenvårdsmottagning för sektion Centrum/Väst

Mottagningen vänder sig till personer med missbruk/beroende av alkohol, läkemedel samt blandmissbruk. Centrummottagningen erbjuder utredning, poliklinisk avgiftning, nedtrappning och utsättning av vanebildande mediciner, individuell samtalsterapi, par- och familjeterapi, arbetsterapi samt rådgivning

Här finns vi
Första Långgatan 32, 1 vån.

Bra att veta för patienter och besökare
Mottagning utan tidsbeställning:
Måndag, onsdag och fredag kl.09.00-11.00,
tisdag kl.10.00-12.00.

Tidsbeställda besök dagtid och kvällstid enligt överenskommelse.
Telefontid:
Måndag, onsdag-fredag kl.09.00-12.00,
tisdag kl 10.00-12.00

Sommarstängt vecka 31.

Kontakta oss
Telefonnummer: 24 56 68

Ansvariga för enheten
Tf Enhetschef Eva Tomasits

Övrigt
Man kan komma till mottagningen genom remiss eller genom att ta kontakt på egen hand.

Svar från Bengt

Här kan du söka hjälp och stöd.

    Tillbaka