Frågespalt

Till Aktiva Länkens startsida
  Till startsida

  
"Hur gör man? Vad gör man?" (16
april 2004)

   

Hej !

Jag har en svärfar som är alkoholist (han har sagt det själv). Nu har det gått  så långt att hans fru  funderar på att skilja sig, och gör dom det så tror jag att han är helt  förlorad.

Han har provat att äta Antabus tabletter men håller upp för att kunna  dricka sig full titt som tätt. Jag vill inte förlora honom som  svärfar/kompis och skulle så gärna  vilja hjälpa honom att komma upp på spåret igen.

Jag har både pratat med honom och skällt på honom när han kört full till  jobbet!! Nästa gång jag får reda på att han tagit bilen till jobbet full så tänker  jag ringa  polisen, för vad händer om han kör på någon och jag har kunnat förhindrat  det..........

Hur gör man? Vad gör man?

Ibland är han som ett barn skyller på allt och ingenting för att få ta sig  en sup. Vann på hästar måste supa till, bilen gick sönder måste supa till, hunden  mår dåligt måste supa till.......

Jag har läst någonstans om att få antabus inopererat kan det vara en början??

 Mvh Lasse


 
 

Svar från Britta

  
Hej Lasse

Din svärfars beteende visar klart på att han är alkoholist, han skyller på allt annat för att få dricka och det är typiskt för alkoholister.

Vad kan du göra undrar du?

Jag tycker du gör så gott du kan genom att du pratat med honom. Prata klarspråk och försöka att beskriva för honom hur du upplever hans beteende. Försök få honom förstå konsekvenserna av drickandet, vad som händer och hur han beter sig när han dricker. Förklara för honom att du inte accepterar honom som han är när han dricker, men att du  vill ha honom som nykter kompis och svärfar.

Du tror att han är förlorad om hans fru lämnar honom, men på vilken grund skall hon stanna kvar och  acceptera hans drickande. Det är din svärfar som måste ta sitt ansvar och göra något åt drickandet.

Ni måste ställa krav, men var noga med att leva upp till dessa krav, för det är som du skriver han kommer att skylla på allt, och då måste ni ha skarpa motargument och inte låta honom styra samtalet. Med andra ord konfrontera honom med vilka följder hans supande har och får.

Under nuvarande förhållanden är det ingen mening med att operera in antabus. För att det skall lyckas måste man äta antabus under någon månad för att visa att man är motiverad. Operation har tidigare gjorts i Norge men jag har just nu ingen adress.

Försök att få honom att söka hjälp för sin alkoholism. Det kanske finns någon alkoholpoliklinik där han bor eller någon länkförening.

Hoppas du lyckas övertyga din svärfar.

Varma hälsningar
Britta

Svar från Britta

    Tillbaka