linje.gif (908 bytes)

Frågespalt

linje.gif (908 bytes)
Till Aktiva Länkens startsida
  Till startsida
  
F
öräldrars alkoholproblem 
   

Hejsan!

Jag heter Marina Persson och går sista året på naturvetenskaplig linje. Jag ska skriva ett arbete om föräldrars alkoholproblem där barnen far illa, och vad myndigheter kan göra. Om ni har någon information skulle jag bli glad om ni kunde skicka det till min mailadress. 

Mvh
Marina

 

Svar från Bengt Hagstedt

Hej Marina!

Alkoholism är en familjesjukdom som drabbar anhöriga och barn till missbrukare lika mycket som det drabbar den som missbrukar. Att drabbas av familjesjukdomen alkoholism uppfattas oftast mycket skamligt. Förnekelsen smittar av sig på barnen, och ingen i familjen pratar öppet om missbruket. Barnen är väldigt lojala mot sina föräldrar, och skulle aldrig komma på tanken att ”förråda” dem. Det blir en familjehemlighet som kan vara svår att hantera.

Att vara barn till missbrukare kan ta sig många utryck. En del barn blir föräldrar till sina föräldrar och tar ett mycket stort ansvar för de vardagliga sysslorna. De får också en beskyddarinstinkt gentemot sina föräldrar. Några blir clowner som försöker skapa uppmärksamhet runt sin person. En grupp blir stökiga och uppfattas som bråkiga, och får koncentrationssvårigheter samt får svårt att hänga med i skolan.

Alkoholistbarn blir alltid på något sätt drabbat av mammas eller pappans missbruk. Ett barn väljer inte sina föräldrar. Omgivningen blir många gånger stökig och bråkig. Barnen blir isolerade på grund av att de inte vågar eller vill ta med sig kompisar hem under föräldrarnas missbrukarperioder. Uppväxten präglas av motsatta känslor för föräldrarna. Barnen slits mellan kärlek och hat. Den nyktra föräldern älskar man men den fulla hatar man.

Barnen tar också på sig skulden för att föräldrar super. Ofta tror barnen att det är de som gör fel och att det är därför mamma eller pappa missbrukar. Men det är ingens fel och allra helst inte barnens. Att dessa tankar uppstår beror på att sjukdomen alkoholism är så känslomässigt skamlig. Inga barn vill ha en drogad förälder som sviker och luras, för att vara snälla och älskvärda vid nyktra perioder. Följden blir att barnen känner en stor otrygghet, och ensamhet.

De här barnen behöver mycket stöd, och ett bra sätt är att få träffa andra barn i samma situation. Bara få känna att de inte är ensamma med sina problem är en stor hjälp.

MYNDIGHETSANSVARET STYRS AV OLIKA LAGAR MEN FRÄMST ÄR DET SOCIALTJÄNSTEN SOM HAR DET GRUNDLÄGGANDE ANSVARET.

"Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran" står det i Föräldrabalken (6 kap. 1 §FB). Det är vårdnadshavaren som har det närmaste ansvaret till dess den unge blir 18 år och myndig.

Samhället ska stötta föräldrar att ta detta ansvar och vid behov komplettera föräldrarna eller om det inte fungerar ytterst gå in och överta ansvaret. Målet för barnens bästa har förts in i Socialtjänstlagens portalparagraf (1§SoL) och vid drogmissbruk har kommunens socialnämnd ett särskilt ansvar.

11§SoL: "Socialnämnden skall arbeta för att förebygga och motverka missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel. Insatser för barn och ungdomar bör därvid ägnas särskild uppmärksamhet." ./. "Socialnämnden skall aktivt sörja för att den enskilde missbrukaren får den hjälp eller vård han behöver för att komma ifrån missbruket."

ANMÄLNINGSSKYLDIGHET

Alla runt ett barn som får kännedom om eller misstänker att denne, misshandlas eller på annat sätt far illa bör anmäla detta till socialnämnden i kommunen.

Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom är skyldiga att anmäla till socialnämnden om ett barn far illa. Denna skyldighet gäller även dem som är anställda på myndigheten och privata yrkesutövare (nytt från 1 januari 1998) vars verksamhet berör barn och ungdom.

Denna anmälningsskyldighet är starkare än den sekretess som personal inom sjukvården och viss skolpersonal omfattas av.

Anmälningsskyldigheten gäller även för kommunens familjerådgivare.

Ribban för att inleda utredningar har på senare år höjts i många ekonomiskt tyngda kommuner när socialsekreterare hamnar i kläm mellan lag och budgetmål.

Skulle tjänstemannen på socialkontoret inte ta uppgifter om att barn far illa på allvar kan man gå vidare och vända sig till en överordnad tjänsteman eller till politikerna i socialnämnden (adress och namn går att få genom kommunens telefonväxel).

Några rader i ett brev till nämnden om situationen kan tvinga fram att misstankarna blir ett ärende som måste utredas.

 

SKOLA OCH SAMVERKAN

Skolan och dess personal har ett särskilt ansvar eftersom elever genom skolplikten under en stor del av sin uppväxt är bundna dit större delen av dagarna. Inom skolan har personal enligt skollagen och förordningar för grundskola och gymnasiet skyldighet att samverka med målsman/vårdnadshavare om problem uppstår. Grundregeln är att föräldrarna ska kontaktas om allt inte står rätt till.

Antalet anmälningar till socialtjänsten om barn och ungdomar som far illa har ökat från skolorna. En orsak kan vara att många skolor skurit ner på elevvårdsresurser eller anser problemen vara mer socialt än skolmässigt betingade. Men det kan också bero på en ökad vaksamhet hos skolpersonalen och ett bra samarbete med socialtjänsten.

När jag tittade på TV efter jag skrivit detta sändes ett program i TV 2 som heter P. S

Det handlade om en pojke som hade en pappa som var alkoholist.  Programmet går i repris på onsdag 9 maj TV 2   kl. 0.20-0.35

Bengt Hagstedt

 

Tillbaka