linje.gif (908 bytes)

Alkoholism i arbetslivet

linje.gif (908 bytes)
  Till Aktiva Länkens startsida
  Till startsida
  
Lagstiftning

 

NÅGRA RÅD OCH TIPS OM ALKOHOL I ARBETSLIVET

Alkoholmissbruk är inte ett moraliskt problem - det är ett djupt mänskligt. Det ska därmed hanteras på ett humant och respektfullt sätt.

OMSORG, STÖD OCH KRAV ÄR DEN GRUND PÅ VILKEN ALKOHOLFRÅGORNA I ARBETSLIVET SKA HANTERAS.

Målet bör vara att

  • öka kunskapen kring alkoholfrågor för att därigenom förebygga missbruk.
  • minska alkoholens skadeverkningar för den enskilde och därmed också för arbetsgivaren.

Alla anställda på arbetsplatsen omfattas av de uppsatta målen. För att nå dit krävs att alla i chefsbefattning aktivt driver det alkoholpolitiska arbetet.

Vinsterna med ett offensivt arbete med alkoholfrågorna är bland andra.

  • minskad frånvaro
  • minskad utslagning
  • mindre felprocent i utförda arbetsuppgifter
  • minskat lidande för både missbrukaren och dennes anhöriga
Hållpunkter
Alkoholen och vi
Gummibandstolerans
Alkohol och arbete
Missbrukare
Arbetet-skyddsnätet
Kamratstöd
Chefen
Samtal

 

GRUNDEN ÄR

OMSORG, STÖD OCH KRAV.

Omsorg, stöd och krav ska prägla arbetet med missbruksfrågor inom arbetslivet. Detta gäller såväl i det förebyggande arbetet som i stödet till enskilda missbrukare. De missbrukare som har kvar sitt arbete har en god prognos. Missbruk går att bryta. Arbetet utgör en bas på vilken socialt stöd och självkänsla kan byggas.

Grunden är denna

Alkohol och arbete hör inte ihop

Arbetsplatsen måste vara en alkoholfri zon. Alkohol på arbetsplatsen kan och får aldrig accepteras.

Chefen en nyckelperson

Chefen intar en nyckelroll i det förebyggande arbetet på arbetsplatsen.

Ingrip tidigt

Att ingripa tidigt ger de bästa förutsättningarna att komma tillrätta med missbruket. Nyckelord vid ingripande är tydlighet och öppenhet.

Kamratstöd

Arbetskamrater kan ge nära och personligt stöd. Kamratstöd ska underlättas och stödjas av arbetsgivaren.

Tolerans

Visa tolerans mot människan - men - acceptera inte missbruket

Ställ krav

Att ställa krav är att visa förtroende. Missbrukaren måste ställa upp och arbeta för att komma ifrån missbruket. Konsekvenser ska vara tydliga.

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp

 

Alkoholen och vi

Det finns lagar och avtal som markerar gränser för det tillåtna respektive det otillåtna drickandet i samhället. Sålunda finns det regler för rattonykterhet, åldersgränser för köp av alkohol etc........

Men vi lyder också under en rad oskrivna lagar som är en del av vår kultur. Det är socialt accepterat att dricka sprit i vårt samhälle och det finns t o m en glamouriserande attityd till alkohol och drickande.

Uppskattning och acceptans förbyts emellertid till förakt och fördömande gentemot den som dricker för mycket, för ofta och vid fel och olämpliga tillfällen. Det går en knivskarp gräns mellan det socialt accepterade drickandet och missbruket. Missbrukaren dricker som alla vi andra - men mer, oftare och vid fel tillfällen.

I grunden är gränsen mellan bruk och missbruk flytande. Att utveckla ett missbruk är en ganska lång process, som alltid tar vägen över ett måttligt drickande. En missbrukare dricker av samma skäl som alla andra och har hämtat sina attityder till alkohol och berusning från samma kultur som alla andra.

Skillnaden är att alkoholmissbrukaren dricker så mycket och så ofta att alkoholen blivit ett problem i sig. Alkoholmissbrukaren har förlorat, eller håller på att förlora kontrollen över sitt drickande.

KÄNDA OCH DOLDA MISSBRUKARE

Alkoholmissbrukare - vilka är det? Många föredrar att tänka på de utslagna alkoholisterna som sitter på parkbänken invid systembolaget och dricker direkt ut flaskan. Andra tänker på rattfylleristerna vi läser om i tidningarna.

Dessa alkoholister tillhör den lilla gruppen kända missbrukare. Den allra största gruppen missbrukare finns mitt ibland oss. De har arbete, bostad och familj. De är dolda.

De är inte dolda för alla. Bara i undantagsfall kan de dölja sitt missbruk för familjen, släkten, vännerna och arbetskamraterna. På arbetsplatsen har man t ex. sett hur personer sakta men säkert förändrats, blivit allt mer osäkra, tappat självförtroendet, blivit lättirriterade och dragit sig undan kontakt. Arbetet missköts, återkommande sjukskrivningar och upprepade sena ankomster är andra signaler om att allt inte står rätt till.

Missbruk är svårt att dölja. Det är omgivningens reaktioner - eller snarare brist på reaktioner - som gör att missbruk kan gå långt innan något händer.

Till sidans topp

 

Gummibandstoleransen

I vårt samhälle är det en dygd att var sansad, behärskad och effektiv. Personliga problem talar man inte gärna med andra om. Känslor av vanmakt, ensamhet och ångest försöker man dölja.

Utåt gäller det att söka behålla skenet att vara stark och ambitiös för att hänga med. Utifrån de krav på karriär och framgång som är normgivande i samhället följer känslor av skam och otillräcklighet hos dem som inte orkar leva upp till kraven.

Rädslan för utstötning och stopp i karriären gör att många anställda med alkoholproblem i det längsta försöker hålla masken. De gör allt för att dölja sitt missbruk och lever i ständig skräck och ångest för att bli avslöjade.

Ofta är missbruket känt för arbetskamrater och chefer. Det är dock alltför vanligt att ingen vågar eller vill ingripa mot missbruket. Man vill inte se, inte lägga sig i, inte bry sig.

Chefer och arbetskamrater gömmer sig bakom en fasad av falsk tolerans och lojalitet mot den missbrukande kamraten.

Man talar om, men inte med, missbrukaren och resultatet blir en missriktad gummibandstolerans. Man accepterar, tolererar och förstår, ända till den dagen då förståelsen och tålamodet är slut. Det blir som ett gummiband som dras ut till bristningsgränsen och sedan går av med en smäll - utan möjlighet att repareras.

När dimridån har lagt sig står missbrukaren där ensam och förbryllad. Eftersom ingen sagt något, har missbrukaren levt i tron att ingen visste något.

ALKOHOL OCH ARBETE

Det finns många olika arbetsplatser och företag privata och offentliga med olika personalgrupper. Var och en bidrar med sin personlighet och kompetens till att forma verksamheten. Det är den samlade kompetensen hos de anställda som är styrkan och grunden för verksamheten. Personalens trivsel, arbetsglädje och ansvar är således av största vikt för arbetsplatsen.

Inom arbetslivet finns ingen flytande gräns mellan bruk och missbruk. Arbetsplatsen måste vara en alkoholfri zon och det finns många skäl till det.

På arbetsplatsen kan en missbrukare ställa till stor skada. Inte bara för sig själv, utan också för andra. Och inte bara säkerhetsmässigt utan framförallt socialt. Det är inte roligt att vara på samma arbetsplats som en som missköter sig och därmed blir en belastning för alla. Det är ett skäl så gott som något att reagera snabbt och säga ifrån. Alla tjänar på det.

Arbetsplatser och verksamheter som har med barn och ungdomar att göra har ett stort ansvar. Lärare, barnomsorgspersonal, fritidsledare m fl. fungerar som vuxna förebilder för de barn och ungdomar de arbetar med.

Till sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp

 

 

MISSBRUKARE PÅ ALLA ARBETSPLATSER

Var tionde svensk som dricker är alkoholmissbrukare. Enligt socialmedicinska undersökningar har 10 - 11 procent av männen och 3 - 4 procent av kvinnorna alkoholproblem i olika stadier. En grupp som ökar är kvinnorna.

Alkoholmissbrukande kvinnor bryter mot rader av normer och värderingar i samhället. Det är ingen skam för "en riktig karl" att vara full någon gång, men däremot för en kvinna. Därför döljer kvinnor sitt missbruk ännu mer än männen. Kvinnor dricker ofta ensamma i högre grad. Det är därför svårare och tar längre tid att upptäcka deras missbruk och det blir därmed svårare att behandla.

ARBETSPLATSEN - EN DEL AV DET SOCIALA SKYDDSNÄTET

Alkohol kan inte accepteras på arbetsplatsen, däremot måste människan bakom missbruket både tolereras och stödjas av chefer och arbetskamrater. Med ett klimat som stimulerar engagemang och aktiva satsningar finns det stora möjligheter att göra något åt alkoholproblemen.

Den missbrukare som har sitt arbete kvar har en god prognos. Arbetet och arbetskamraterna är en viktig del av det sociala skyddsnätet kring missbrukaren. Arbetet utgör samtidigt en motkraft inom missbrukaren, vilket hjälper till att hålla alkoholen stången. För många är arbetet den absolut sista utposten före total utslagning och ensamhet

ARBETETS VÄRDE

Arbete är en central del av en människans totala livssituation. Arbete är inte bara ett medel att försörja sig, utan också en bas för identitet och grupptillhörighet.

I vårt samhälle är arbete grundläggande för hur man värderas och hur man värderar sig själv. Till arbete hör gemenskap. En arbetsplats ger unika möjligheter till kontakter. Alla uppfattas som en del av arbetsplatsens kollektiv. Den som förlorar sin plats på arbetsmarknaden på grund av missbruk - förlorar - förutom kontakterna med arbetskamraterna - viktiga delar av sin sociala identitet och sin självkänsla.

Missbrukare är - eller blir - ofta ensamma människor. Gemenskapen på arbetsplatsen blir viktigare för dem än för de flesta andra.

Till sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp

 

KAMRATSTÖD

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Insatser från arbetskamrater bör vara inriktade på att motivera den som dricker för mycket att ta itu med sina problem och söka hjälp.

På arbetsplatsen är det inte vård eller behandling som ska ges utan medmänskligt stöd. Arbetskamrater kan ge ett nära och personligt stöd till den kamrat det gäller och utifrån dennes speciella situation. En kamrat behöver inte ha en diagnos för att hjälpa. Att prata om svårigheter i ett tidigt skede är ofta ett bra sätt att komma tillrätta med problem innan de blivit riktigt stora. Men även för en kamrat kan det vara svårt att prata med en missbrukare om dennes problem.

Hur gör man ?

Tänk om personen blir förbannad.

Tänk om jag har fel.

Om man misstänker att en kamrat har alkoholproblem har man nästan alltid rätt och om man skulle ha fel, då är skadan trots allt inte större än att en ursäkt hjälper. Det största fel man kan göra är trots allt att ingenting göra.

CHEFEN - EN NYCKELPERSON

Cheferna har en central roll och på dem vilar också ansvaret för personalen. Detta finns bl a. reglerat i arbetsmiljölagstiftningen. Att gemenskapen fungerar och att hjälp ges till dem som behöver är ett ansvar som delas av arbetskamrater och chefer.

Chefen har en nyckelroll i det förebyggande arbetet på arbetsplatsen som innebär att skapa ett klimat som präglas av öppenhet, värme och tolerans. Den kultur och de värderingar som ges uttryck för på arbetsplatsen är en spegling av ledningens attityder och värderingar. Chefen har ansvar för att utarbeta en fast ordning för hur man ska tackla problemen på arbetsplatsen.

Det sätt som chefen bemöter en anställd som återgår i arbete efter rehabilitering av missbruk är synnerligen betydelsefullt.

SAMTAL - ETT SÄTT ATT HJÄLPA

Sett ur arbetsplatsens synvinkel är ett alkoholmissbruk hos en anställd ett problem som måste lösas. Ur missbrukarens synvinkel är anställningen en tillgång. De missbrukare som har sitt sociala skyddsnät kvar kan även de ha ett långt utvecklat beroende. För rehabilitering är det av stor vikt att det finns ett socialt skyddsnät kvar. Ett tidigt ingripande ger det bästa förutsättningarna för att komma tillrätta med missbruket. Det är därför viktigt att inte låta det gå för långt innan man reagerar.

Samtal är ett ingripande och ett sätt att hjälpa. Det är chefens uppgift att konfrontera den anställde med de svårigheter som har blivit uppdagade på arbetsplatsen. Samtal kan vara spontana eller planerade. Utgångspunkten skall alltid vara uppträdandet på arbetsplatsen. I samtalet med den anställde ska stöd och åtgärder formuleras tillsammans med krav. Tydlighet och öppenhet är mycket viktigt.

Den som uppträder påverkad på arbetsplatsen ska inte vara kvar där, utan tas omhand på det sätt som situationen kräver, t ex. få hjälp med att komma hem eller hjälp till vård.

Chefen eller utsedd kontaktman skall redan nästa dag eller så snart medarbetaren kommer till arbetet ha ett samtal med denne.

Uppträder någon berusad på arbetsplatsen kan man utgå från att personen har alkoholproblem och samtalet ska då handla om detta. Har omgivningen uppmärksammat att uppträdande och / eller arbetsresultat försämrats, utan att den anställde varit berusad, skall även detta leda till samtal. Samtalet skall vara konkret och röra sig om konkreta händelser. När någon klart och tydligt redogör för sina iakttagelser leder detta till en reaktion - förnekelse, ilska, osäkerhet.

Lyssna på förklaringarna, men gå inte på alla ursäkter. Erbjud hjälp, kräv förändringar och bestäm tid för uppföljningssamtal.

Avslöjandet är det första steget på vägen tillbaka. Upptäckten är en varningssignal för missbrukaren som nu förstår att det inte längre går att dölja missbruket.

Till sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp

Tillbaka