Frågespalt

Till Aktiva Länkens startsida
  Till startsida

  
Orolig för min flickvän  (1 april 2007)

   

Hej!

Har surfat och hittat denna sida.

Min fråga gäller min sambo. Vi har varit tillsammans 1,5 år. Jag är rädd att hon är beroende/på väg att bli beroende av alkohol. Vi har ätit och druckit gott sedan vi träffades. Har ej tänkt så mycket på min sambos vanor förrän efter en fest i höstas då hon blev plakat. Vinglade, kunde inte stå utan att hålla i sig. Jag själv var tvunget att köra nämnda kväll, vilket gör att kontrasten blev stor. Innan denna fest hade jag blivit uppmärksam på hur snabbt hon drack upp sitt vin. Ett fullt glas på 10-15 min snabbdricker hon.

Hon sa vid ett tillfälle att hon inte har kollen på hur mycket hon dricker, utan dricker så länge det finns vin i glaset. Efter denna fest har jag påtalat hennes dryckeshastighet och detta har blivit orsaken till många bråk, där hon säger att hon dricker snabbt och äter snabbt. Hennes mängd kan vara 2 - 4 dl dagligen om det serveras vin. Jag försöker undvika mat som passar ihop med vin på vardagarna.

Är orolig när hon är på firmafester. Kan nu inte ta upp ämnet, då det är mkt. brännbart.

Min fråga: Har hon ett alkoholberoende då hon hetsdricker. Säger också då hon är deprimerad att alkoholen gör henne gladare.
Mår dåligt av detta

Morgan

 
Svar från Britta 
 

Hej Morgan

Din sambo har ett förhållningssätt till alkohol som för tankarna till ett nedbrytande drickande.

Hennes snabbdrickande är typiskt för de personer som utvecklar sjukdomen alkoholism, de söker ruset snabbt. Hon försvarar också sitt drickande och har tydligen svårt att sätta gränser på hur mycket hon skall dricka.

Hon upplever vinet som att hon blir gladare och det gör hon säkert men att använda vin som medicin för att inte känna sig deprimerad är mycket farligt. Att dricka skapar en ond cirkel man blir ännu mer deprimerad.  Att försöka förändra någons livsstil möter ofta motstånd, det skapas lätt försvarspositioner.   Motiverande samtal är ett alternativ, det bygger på att du utgår från din sambo hennes bild av situationen, oavsett vad du själv tycker.

Din sambo känner sig då förhoppningsvis respekterad. Med en sådan inställning blir det lättare för dig att förstå och hjälpa. Det är din sambo som är expert på sitt eget liv, vad hon kan och vad hon vill.

Du kan genom ditt förhållningssätt hjälpa henne att ändra sig, och framkalla hennes inneboende motiv för förändring.

Processen bör bygga på att du utforskar och stöder istället för att uppmana och övertala.

Din roll är att framkalla och frigöra tankar, känslor och upplevelser som motiverar till förändring. På ett enkelt sätt förklara för henne hur du upplever hennes drickande.

Om du försöker förstå din sambo utan att döma , kritisera eller lägga till egna värderingar.

Om din sambo känner att hon blir hörd, sedd och respekterad av dig så ger du henne positiv stimulans och stöd. Det skapar grunden för en bra dialog.

Du kan kolla på vår hemsida www.aktivalanken.com  Alkoholism och klickar vidare på Riskbeteende eller klicka här.

Med förhoppning att du hittar något som passar, och hör gärna av dig igen.

Varma hälsningar Britta

Mail 2 till Britta 

Hej igen,

Tack för ditt snabba svar. Jag uppskattar verkligen det. Jag brottas hela tiden med tanken att det är jag som är för rädd för alkoholen, men någonstans tror jag mig ändå ha rätt. Dvs. Att dricka snabbt är inte bra.

Hur ska jag då på ett lugnt sätt få min sambo att varva vin med vatten. Få henne at inse utan att uppmana att ett annat sätt att dricka vore nyttigare. Det är väldigt lätt att hamna i fållan: "Du dricker för snabbt, kan du inte minska takten?" Tom. hennes son 18 år, sa vid ett tillfälle: "Vad snabbt du dricker mamma. Blir du inte full?".  Jag var ju dumt nog snabb att fylla i att hon blev det. Sedan var bråket igång.

Snälla du ge exempel på hur jag ska komma framåt. Just idag har hon firmakonferens, och dessa tankar finns i mitt huvud. Tänkte säga "ta det nu försiktigt med alkoholen ikväll" men bet mig i tungan som tur är. Annars hade jag haft dåligt samvete för att jag "tjatat igen".

Det är inte mängden i dagsläget som gör mig rädd, utan tempot och avsaknaden av kontroll när det fylls på vin hela tiden.

MVH 

Morgan mkt orolig

Svar från Britta
Mail 2 till Britta
 

    Tillbaka