linje.gif (908 bytes)

Frågespalt

linje.gif (908 bytes)
Till Aktiva Länkens startsida
  Till startsida
  
Mail från gymnasiestuderande
   

HEJ!!!

Jag heter Maria och går på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna, läser samhällsvetenskapliga programmet.

Just nu så håller jag på med ett arbete om just alkoholism och nu har jag några frågor kring det.

Jag har läst er hemsida och fått mycket nytta av den, men det är några frågor som jag vill ha svar på, som jag hoppas att ni kan ge mig.

Det jag undrar över är följande:

Hur går behandlingen till? Jag har läst era sju steg, men det jag undrar är hur man går till väga med  dom? Hur lång tid tar behandlingen? Tar det olika lång tid för person till person? Hur många möten i veckan? Eller är det upp till en själv hur ofta man vill gå? Hur många skriver in sig per år hos Länkarna? Är det mest män eller kvinnor?

Är tacksam för svar (vill helst ha svar innan 19/4- 01)

Med vänliga hälsningar

Maria


Svar från Bengt och Britta:

Du hade några frågor som vi skall försöka att bena ut. 

  • Länkrörelsen startade 1945 i Sverige, och har stått modell för många andra organisationer. Meningen med rörelsen är att genom självhjälp och kamratstöd få de hjälpsökande att komma till insikt om sin sjukdom. Vi anser att alkoholism är en sjukdom.
  • Som grund för verksamheten har vi de sju stegen. De sju stegen är diskussionsunderlag vid våra gemenskapsträffar. Det är mycket viktigt att medlemmarna för en diskussion om innehållet i de sju stegen som vi anser är de grundläggande och det principiella rättesnöret för verksamheten.
  • Att vi anser att de sju stegen är så viktiga är att personer som levt en längre tid med ett pågående missbruk har en förnekelse som är svår att bryta. Alla steg är viktiga men det första steget som är ett erkännande ( Du måste erkänna att du är alkoholist) är ett måste för att kunna gå vidare. För de flesta är erkännandet att man är alkoholist mycket svårt att acceptera. Styrkan inom föreningen och trovärdigheten är att medlemmarna har olika lång erfarenhet av att leva nyktra, samt att de ”pratar samma språk”.
  • Behandlingen består av de sju stegen. Diskussionsrundor, s.k. känslorundor där medlemmarna får redogöra för hur veckan varit och om de har något som de vill diskutera inom gruppen. Kamratstöd och social verksamhet. Friskvård och gemensamma utflykter. Med tanke på att missbrukare ofta blir mycket isolerade från normalt socialt umgänge är det ett mönster och en livsstil som måste brytas. I de fall missbrukaren har familj och barn försöker vi att involvera dem i verksamheten. Vi har en anhöriggrupp. Alkoholism räknas som en familjesjukdom.
  • Att leva som nykter alkoholist är ett livslångt åliggande. Med det menar vi att man aldrig kan dricka alkohol. Alkoholism går inte att bota men den går att behandla, och i den behandlingen ingår att avstå från alkohol, samt förändra sin livsstil. Sjukdomen alkoholism kan jämföras med diabetes som inte heller den går att bota men väl behandla.
  • Resultatet av medlemsskapet  är individuellt. Vi har en mycket stor andel medlemmar som lever nyktra.  Återfall är något som ingår, men längden på återfallen blir ofta kortare och de nyktra perioderna längre. Återfallen kommer ofta i början av den nyktra perioden, man blir övermodig efter några månaders nykterhet. 
  • Vi har s.k. ideologiska möten (Sju steg) en gång i veckan, utöver det förekommer andra aktiviteter. Att deltaga i ideologiskt möte och aktiviteter är frivilligt, men för att få deltaga i av föreningen betald aktivitet fordras att medlemmen uppfyllt vissa krav på nykterhet och deltagande i verksamheten.
  • Fördelningen mellan kvinnor och män är:  Ca: 30 % kvinnor och 70 % män. Tillströmning av kvinnor har på senare är ökat.

Lycka till med dina studier, och är det något du undrar över så hör av dig!

Med vänliga hälsningar

Bengt Hagstedt/nykter alkoholist sedan 21 år

Britta Hagstedt/anhörig

 

Hej Bengt & Britta

Vill säga tack för att ni svarade på mina frågor, dom har kommit till nytta. Men nu så undrar jag om ni kan svara på några ytterligare frågor som jag har.

Ni får säga om ni tycker om frågorna blir för personliga och att ni inte vill svara på dom, det har jag full förståelse för. Kan tänka mig att det kan vara svårt att prata om. 

Frågor till Bengt

Vad var det som fick dig till att börja med detta missbruk?
Vad var det som fick dig att inse att det du att det du höll på med var fel och ville sluta med missbruket? Hur länge pågick det?

Fick du något återfall?

Frågor till Britta

Vad var det som fick dig att stötta honom och tro på att han skulle klara sig ur detta missbruk?
Fanns du vid hans sida hela tiden?

Det finns ju människor som lämnar en i sticket när man som mest behöver deras stöd för att dom inte tror på att man ska sluta, men i stället borde dom finnas vid ens sida då, för det är då man behöver dom som mest.

Hoppas att ni svara på dessa frågor också.(som ni kanske vet så vill jag ha svaren senast 19/4- 01)

Glad påsk på er med

Med Vänliga hälsningar Maria

 

Hej Maria.

Jag har på några sidor sammanfattat min missbrukartid. Det är mycket jag skulle kunna skriva men jag har försökt att sammanfatta åren jag drack. Idag är det bara med glädje jag delar med mig av min erfarenhet. Kan jag rädda någon från att drabbas av det elände som sjukdomen alkoholism, är jag lycklig.


Hälsningar
Bengt

Läs Brittas vittnesmål.

 

Tillbaka